Blog

www.elgustdecreixer.cat

EL DESPERDICI ALIMENTARI I LA VIDA ÚTIL DELS ALIMENTS


El 29 de setembre passat es va celebrar Dia Internacional de Conscienciació sobre la Pèrdua i el Malbaratament d'Aliments, amb l'objectiu de conscienciar sobre el problema per a la seguretat alimentària i la sostenibilitat que suposa. Des de la Unió Europea (UE) s'ha iniciat una campanya d'informació als consumidors per fer llum en aquest tema. Més d'una vegada haurem mirat la data de consum indicada en un envàs i haurem dubtat si podíem consumir-la amb seguretat. Tant la nomenclatura utilitzada com la descripció de la data ens podien induir a dubtar. Molts aliments s'han desaprofitat per no poder interpretar correctament si eren segurs. Consells per aprofitar aliments: El millor residu és el que no es genera. Aquesta frase resumeix la importància d aplicar les 5 erres per reduir l impacte mediambiental del nostre pas pel planeta: reduir, reciclar, reutilitzar, reparar i recuperar. Les restes d'aliments que queden per consumir a casa nostra poden tenir una sortida per evitar que es converteixin en un residu. Hi ha receptes tradicionals que van néixer amb l'objectiu de recuperar restes d'aliments, com les croquetes o els arrossos. Gràcies a la inventiva dels nostres avantpassats gaudim d´aquestes joies de la gastronomia. Inventem també nosaltres. • Carns i peixos frescos: per elaborar vins i sopes, per omplir verdures o en bunyols, picar-los per fer mandonguilles o croquetes. • Fruites: quan comencen a estar madures en excés o si tenen algun cop, després de polir-les, es poden fer servir per a amanides de fruites i macedònies, per preparar smoothies i bescuits casolans, en amanides amb verdures, pasta o arròs, en tempura amb canyella i fregides. • Pastes i arrossos: frittata de pasta o arròs. • Pa: triturar i fer pa ratllat de diferent mida que es pot amanir amb espècies o formatge ratllat, llesques, sopes de pa. • Formatge: si són madurs o s'han assecat, es poden ratllar com a topping de pastes o sopes. Si són formatges grassos, es poden barrejar per fer pastissos de formatge, fondre en nata o llet evaporada per fer salses. • Verdures i hortalisses: per elaborar sofregits que siguin base per a altres elaboracions, per elaborar vins, trossejades com a toppings d'amanides, sopes, cremes o pasta, per preparar cremes de diferents verdures, en flams o pastissos de verdures, en croquetes.
Consulta aquí el
MENÚ
del teu col·legi