Blog
www.elgustdecreixer.cat

NOUS ALIMENTS: MÉS VARIETAT, MÉS BENEFICIS.
La globalització ens aporta molts beneficis, entre els quals es troba l'accés a una diversitat cultural i gastronòmica i per això, disposem de la possibilitat d'incorporar als nostres costums dietètics nous aliments que ens proporcionin major varietat nutricional i gustativa. Volem destacar alguns com la soia, la quinoa i la xia, cada vegada més utilitzats en els nostres menús. Uns dels aliments estrella que s'ha colat en milers de cuines per la seva versatilitat és la soia, una planta del sud-est asiàtic de la família de les lleguminoses. Pot consumir-se tendra en forma de snack, més conegut com edamame. També la trobem en forma de beguda vegetal, sent una alternativa perfecta per a intolerants a la lactosa o al·lèrgics a la proteïna de la llet de vaca. I, Entre les seves altres múltiples formes de presentació, la més popular és el tofu, que s'utilitza com a alternativa a la proteïna d'origen animal en moltes receptes. La soia és considerada un aliment molt complet nutricionalment per ser una font de fibra natural, baix en sucres, i font de proteïna i calci. Un altre aliment a destacar és la quinoa, la qual és originària de Bolívia i el Perú. Aquest pseudocereal posseeix característiques pròpies dels llegums pel seu alt contingut en proteïnes, i alt en fibra i carbohidrats, com els cereals, convertint-se en l'acompanyament ideal per a amanides, guisats o com a guarnició de carns i peixos. És important recordar que els llegums combinats amb cereals es complementen aportant una proteïna de bona qualitat. La xia és una petita llavor que va ser considerada com un dels aliments més importants en cultures com l'Asteca. Posseeix un alt contingut en àcids grassos omega 3, calci, ferro i fibra. Pot consumir-se crua, sent una forma molt popular de preparació i consum el submergir-les en una base líquida com a aigua, suc o yogurt. La combinació de totes dues parts farà que les llavors multipliquin la seva grandària i canviïn la seva textura a una forma més gelatinosa i agradable al paladar, ideal per al seu consum com porritge, pudding o smoothie. La incorporació d'aliments amb un important valor nutricional com la soia, la quinoa i la xia, entre altres, a una dieta equilibrada i saludable, permet adaptar el nostre paladar a nous sabors i textures. A més, aporta aquesta varietat tan important per a mantenir una alimentació amb una gran diversitat de nutrients.