Blog
www.elgustdecreixer.cat

PER QUÈ CONSUMIR MÉS PROTEÏNA VEGETAL I MENYS ANIMAL?
Les proteïnes són molècules formades per aminoàcids que el nostre organisme necessita per al seu correcte funcionament. Existeixen 2 tipus de proteïnes: - D'origen animal: carn, peix, ou i lactis. - D'origen vegetal: llegums i els seus derivats (tofu, tempeh, miso, etc.), cereals, fruita seca, cacauets i llavors. L'OMS ve alertant de l'alt consum de proteïna animal, sobretot de la procedent de la carn vermella i recomanen moderar-ho, tant per a millorar la nostra salut com per a protegir el medi ambient. Les proteïnes d'origen animal presenten major quantitat de greix saturat i colesterol perjudicial per a la salut cardiovascular, al contrari que les d'origen vegetal, ja que, a causa dels seus greixos insaturats, els antioxidants i la fibra es relacionen amb un efecte cardioprotector. Els llegums posseeixen un baix índex glucèmic pel que són ideals per a persones diabètiques. Són una bona font de ferro, la qual cosa pot evitar la desnutrició i l'anèmia. I en combinar-se amb aliments rics en vitamina C afavoreix l'absorció de ferro. La fruita seca contribueixen a estabilitzar la pressió arterial a causa del seu baix contingut en sodi i alt contingut en potassi. Són bastant calòrics, però es deu al seu gran contingut en grasses cardiosaludables. Els cereals afavoreixen el trànsit intestinal, redueixen els nivells de sucre gràcies a la seva aportació en fibra, fòsfor, magnesi i vitamines del grup B. En barrejar-los amb els llegums podrem obtenir tots els aminoàcids necessaris per a formar proteïnes completes. Alguns exemples per a anar introduint la proteïna vegetal a la nostra alimentació serien: - Amanides que continguin llegums o llavors germinades com la soia. També es poden afegir fruita seca, llavors o cereals. Com per exemple: amanida de fesols tendres amb salsa de soia, sèsam i cacauets o llenties estofades amb arròs integral. - Substituir el plat proteic d'origen animal per filets de seitan, tempeh o tofu. Per tot això es recomana una presència destacada de proteïnes vegetals, ja que a més dels grans beneficis que produeixen en la nostra salut; a més afavoreix el benestar animal i la sostenibilitat.