Blog
www.elgustdecreixer.cat

AL·LÈRGIES I INTOLERÀNCIES A LA INFÀNCIA
En l'última dècada, la prevalença d'al·lèrgies i intoleràncies en la infància s'ha multiplicat de manera exponencial, els canvis alimentaris per la presència de productes ultra processat o l'exposició a contaminants ambientals. Però tenim clar la diferència entre una al·lèrgia i una intolerància? Les intoleràncies són reaccions gastrointestinals que se sofreixen en ingerir un aliment i no poder ser digerit pel sistema digestiu provocant en la majoria dels casos inflor, malestar general, gasos i diarrea. En les intoleràncies no està implicat el sistema immunològic i l'exposició a petites quantitats o traces poden ser tolerades sense majors conseqüències, sempre sota criteri mèdic. Les al·lèrgies són reaccions del sistema immunitari davant elements que haurien de ser innocus per a l'organisme. Una de les més comunes i que han de ser especialment tractades són les al·lèrgies alimentàries. La freqüència i l'alta possibilitat d'exposició a comestibles de manera diària, les fa de vital importància per a aquelles persones que les pateixen i el seu entorn més pròxim, tant en la llar com a l'escola. Les al·lèrgies alimentàries es produeixen amb el contacte o la ingesta de l'aliment en qüestió. Aquestes reaccions poden produir reaccions més lleus com granets o erupcions a la pell, vermellor, inflor de llavis i llengua, vòmits, diarrea, i reaccions més greus com l'anafilaxi; que podria acompanyar-se amb pèrdua de consciència, dificultat respiratòria i xoc. Aquests al·lèrgens poden estar com a ingredients de l'aliment o com a traces tant incloses en ell com presents a conseqüència de la contaminació creuada. Per tot això recorda: Sempre cal assegurar-se que els aliments o productes que ofereixes a casa, a l’escola o al parc són aptes per a qui el vagi a consumir, i no ofereixis mai aliment sense assegurar-te que poden menjar-ho els petits o petites ja que el seu benestar pot ser a les teves mans. Alguns consells a seguir per a la prevenció de reaccions al·lèrgiques: 1. Prepara i cuina les elaboracions destinades a persones al·lèrgiques abans que les altres i en superfícies netes. 2. Llegeix de forma detallada la llista d'ingredients dels aliments a consumir. 3. Mai ofereixis aliments a l’escola o al parc sense assegurar-te de l'existència d'al·lèrgies o intoleràncies.